Mason Greenwood hade stor show när U18 säkrade gruppsegern efter 6-2 hemma mot Young Boys i Youth League. Greenwood gjorde två mål men det var hans framspelningar som satte mest avtryck.

United: Kovar; Laird (B. Williams 24), Ercolani, Bernard, O'Connor (Puigmal 80); Garner, Traore, Barlow (Levitt 80); Chong, Greenwood, Bohui (Mellor 65).

Oanvända avbytare: Fojticek, Galbraith, Ramazani.

Målskyttar: Greenwood 25,30 Barlow 78 (str), Chong 81 (str), Levitt 87, Mellor 90

Det var en ruggig och regnig förmiddag på Leigh Sports Village när United tog emot Young Boys i UEFA Youth League. United var redan klara för fortsatt spel i turneringen men kunde stå som gruppsegrare vid vinst.

Det blev dock värsta tänkbara start när Young Boys tog ledningen redan efter sex minuter. Laird täckte ett skott och bollen gick i en båge över Kovar som inte riktigt nådde den, bollen tog i ribban och gick ut till en Young Boys-spelare som rakade in den i öppet mål.

United var inte särskilt bra första 30 men fick en gratis chans när en försvarare slarvade. Traore fick ett friläge men blev stressad och kunde till slut peta fram bollen till Greenwood som fick öppet mål och inte gjorde något misstag.

Greenwood gav sedan United ledningen och som han gjorde det. Han vann bollen på mittplan och drev sedan framåt, ända fram mot straffområdeslinjen där han avslutade med högerfoten tätt intill målvaktens högra stolpe. Ett fantastiskt solomål där han visade alla sina egenskaper: bollvinst, driv, teknik, spelförståelse och sedan ett otroligt avslut med högerfoten (han är vänsterfotad). Alltid tätt intill stolpen, oavsett läge, är känslan.

United lyckades dock inte hålla ledningen särskilt länge då Young Boys i anfallet efter tilldelades en straff. En aning billig straff, men Bernard tryckte till lite med armarna i ryggen. Väldigt onödigt. United måste visa mer kyla i sådana lägen. 2-2 stod sig sedan till paus och känslan inför andra var att det var jämnt och helt öppet.

Det skulle dock inte bli särskilt jämnt i den andra halvleken. United dominerade totalt och skapade chans på chans. Oftast var det Mason Greenwood som drog i trådarna. Först fick United en straff sedan Mellor blivit fälld som Barlow förvaltade på bästa sätt. Sedan var det Williams tur att bli fälld och då Barlow precis blivit utbytt var det kapten Chong som klev fram och rullade in 4-2. Sedan fortsatte en intensiv kavalkad av missade målchanser från Uniteds sida. Men till slut satte Levitt 5-2, framspelad av Traore efter en hörna. 6-2 satte sedan Mellor framspelad av Puigmal. Segern innebär att United redan är klara gruppvinnare och har för tillfället en målskillnad på 18-6 efter fem spelade matcher. Fyra segrar och en oavgjord match.

Men den här matchen var Mason Greenwoods match. Två mål blev det men det var inte målen som var det primära den här gången. Greenwood var fullständigt överlägsen och spelade fram till fyra rena frilägen som dock inte förvaltades. Synd, då han förtjänade att få minst en assist i protokollet. Jag har nämnt det förut, att det är hans spelförståelse och mognad som imponerar mest för hans ålder. Han tar alltid rätt beslut och vet alltid när han ska passa bollen och inte. Det var några enastående sekvenser där han omringad av spelare lyckades lobba fram ett friläge till Mellor. Frågan är hur länge det dröjer innan han får vara med i a-lagets trupp? Det är egentligen bara Martial som lyckas producera mål för tillfället så det vore inte orimligt även om det inte kommer ske.

Bra match gjorde också Lee O'Connor, som ju kan spela över hela backlinjen. I dag inledde O'Connor som vänsterback men tyvärr fick Ethan Laird känningar i baksida lår och tvingades utgå tidigt. Då flyttade O'Connor över till högerbacken och var briljant där. Lee O'Connor var faktiskt med och tränade med Irlands a-landslag och gjorde så bra ifrån sig att han var aktuell att spela borta mot Danmark men så blev det inte. O'Connor är annars lagkapten i Irlands U19-landslag och är förstås en spelare Irland och United tror mycket på. O'Connor har länge varit hypad av de som följer Uniteds ungdomslag.

Trots att Angel Gomes saknades - och det märktes främst i den första halvleken när United hade svårt att få igång något säkert passningsspel – spelade laget en fantastisk fotboll i synnerhet i den andra halvleken. Det finns en enorm bredd där och när Barlow utgick kom Levitt in och det kändes nästintill som en uppgradering. Puigmal fick istället komma in som ytterback igen och var väldigt bra. Bra var också Brandon Williams som byttes in när Laird skadades. Noterbart också att flera av målen och assisten kom från inhoppare vilket säger en del om bredden som finns numera. Demi Mellor gjorde den bästa insats som jag någonsin sett honom göra. Det är ingen spelare jag tror på i framtiden, men det verkar vara en extremt sympatisk grabb som alltid jobbar stenhårt och jag gläds åt att han har en väldigt bra period just nu. Fixade straff och även om han missade många målchanser gjorde han till slut mål.

I övrigt tyckte jag att Tahith Chong var ganska svag. Ingen bra första halvlek. Han höjde sig lite i den andra och satte straffen, men kraven är höga. Självförtroendet och marginalerna är inte riktigt med honom just nu.

Bakåt var, förutom nämnda ytterback, både Ercoalni och Bernard ganska säkra. I synnerhet den förstnämnda som jag tycker balanserar upp en väldigt offensiv backlinje. Ercolani, som den italienare han är, tänker oftast på säkerhet först och det behövs i det här laget. Ercoalni gjorde en bra match och är en underskattad spelare.