Unitedprodukterna födda 1988 - vad hände sen?

Kommentera

 

 

To read in English, scroll down.

To read about the players born in 1985: https://manutdungdom.blogg.se/2019/april/unitedprodukterna-fodda-1985-vad-hande-sen.html

To read about the players born in 1986: https://manutdungdom.blogg.se/2019/april/unitedprodukterna-fodda-1986-vad-hande-sen.html

To read about the players born in 1987:

https://manutdungdom.blogg.se/2019/may/unitedprodukterna-fodda-1987-vad-hande-sen.html

 

Före detta stortalanger som dalade, VM-vinnare, fängelsestraff, skadeproblem som förstörde. Historierna är oändliga om alla spelare som spelat ungdomsfotboll och blivit fostrade i Manchester United. Men de har alla en sak gemensamt: De har spelat fotboll i Manchester United. Det kan ingen ta ifrån dem.

 

Jag har gått igenom alla spelare som är födda 1985-2000 och som tagit på sig den röda tröjan och spelat minst en U18-match med klubben. Jag har intervjuat spelare och försökt få fram så mycket information som möjligt om varför det gick som det gick och hur det är att vara en Manchester United-spelare. Den här gången är det spelarna födda 1988.

 

 

Danny Rose, första klubb: -. Manchester United: (2002-2007) Senaste klubb: Swindon Town (2019-)

 

Danny Rose föddes i Bristol. Han kom till Manchester United i en tidig ålder och var sedermera en spelare som ansågs vara en stor ledare i laget och var också lagkapten för klubbens reserver. Den mångsidiga mittfältaren, som flyttade runt på alla positioner på mittfältet, blev sedan utlånad till Oxford United i 2007. Han imponerade där och gjorde också mål i sin debut i klubben. Han gjorde överlag en bra säsong men i slutet av säsongen, när han kom tillbaka, valde Manchester United ändå inte att satsa på honom. Rose köptes permanent av Oxford. Hans tid i Oxford blev dock inte långvarig trots hans fina lånesejour utan han gick istället till Newport County, väl där blev hans tid bättre. Rose spelade sedan i ett antal olika klubbar på lägre nivå i de engelska seriesystemen. Rose spelar just nu i Swindon Town och är rutinerad på League Two-nivå. Han har nämligen kring 200 matcher där och ytterligare några stycken i League One.

 

 

 

 
 

 

Sam Hewson, första klubb: AFC Bolton. Manchester United: (1998-2008) Senaste klubb: Fylkir (2018-)

 

Sam Hewson föddes i Farnworth som ligger lite utanför Bolton. Han inledde sin karriär i AFC Bolton men plockades tidigt upp av Manchester United. Mittfältaren, som i många år var lagkapten för reserverna och även fick spela vara en del av några stora matcher i sin karriär, lever och bor sedan en längre tid tillbaka på Island där han spelar professionell fotboll. Jag har haft lite kontakt med Hewson som bland annat berättat om sin Bolton-tatuering som han hade medan han var lagkapten för Manchester United! Vad gäller Hewsons största meriter får det anses vara att han bland annat var med på bänken när Manchester United spelade Champions League borta mot Roma. Dock utan att få speltid där. Hewson var även företagsam på nationell nivå där han bitvis var lagkapten för Englands U19-lag och spelade internationella turneringar. Hewson har sedan spelat i Bury och Altrincham innan flyttlasset som nämnt gick till Island, där han nu lever ett familjeliv.

 

 

 

 
 

 

Jonny Evans, första klubb: Greenisland FC. Manchester United: (2004-2015) Senaste klubb: Leicester (2018-)

 

Jonny Evans föddes i Belfast. Han inledde sin karriär i Greenisland FC men scoutades tidigt av Manchester United. Redan som 10-åring provtränade han med klubben och till slut valde hela familjen att flytta till Manchester. Mittbacken blev snabbt en ledande spelare, och en stor snackis bland följarna av ungdomslagen. Det snacket fortsatte när Evans blev utlånad till Sunderland i The Championship 2006 och var en jätte i deras försvar. Han spelade en del matcher med Manchester United, men den första officiella tävlingsmatchen för Manchester United kom 2007 mot Coventry i Ligacupen där han spelade tillsammans med Gerard Pique. Just han och Pique skulle komma att jämföras mycket och en stor anledning till varför Ferguson kunde, med lite bättre samvete, sälja Pique var tack vare Evans som Ferguson trodde mycket på. Evans skulle visa sig bekräfta Fergusons tes. Säsongen 2008/2009 fick han sitt riktiga genombrott och trots att Vidic och Ferdinand var världens i särklass bästa mittbackspar gjorde Evans 34 matcher, varav 29 starter för Manchester United. Han startade 16 ligamatcher och bidrog starkt till att Edwin van der Sar slog rekord i hålla nollan längst tid. Evans såg mer och mer ut som en framtida härförare och mittbackskugge i Manchester United. Evans fortsatte att vara bra, men nådde aldrig den nivån igen. Mycket på grund av skador dock. När Louis van Gaal valde att sälja honom 2015 kändes det både lite märkligt och vemodigt. Manchester United hade sämre försvarare än honom, och så är läget än i dag. Evans gick vidare till West Bromwich. Jonas Olsson, lagkamrat i West Bromwich, har uttalat sig om att han inte kunde förstå varför Manchester United sålde honom. Enligt Olsson har Evans allting en mittback ska ha och Olsson bevittnar också om hur otroligt bra Evans var. Han plockades sedermera upp av Leicester där han nu tagit en ordinarie tröja och bildar mittlås med Harry Maguire. När jag såg Leicester mot Manchester City tidigare gick tankarna igen...visst hade Evans kunnat vara kvar och visst är han inte sämre än mittbackarna som finns i laget nu? Oavsett har Evans haft en otrolig karriär med massvis med titlar med United och massvis med landskamper för Nordirland. Det kan bli ännu roligare i ett Leicester som känns spännande.

 

 
 

Kieran Lee, första klubb: Manchester United (2004-2008) Senaste klubb: Sheffield Wednesday (2012-)

 

Kieran Lee föddes i Stalybridge, utanför Manchester. Han inledde tidigt sin karriär med Manchester United. Lee spelade främst ytterback högre upp i åldrarna i Manchester United men är primärt en innermittfältare. Lee tog sig fram genom akademin och var också lagkapten i klubbens U23-lag. Året 2007 var ett bra år för Lee. Han debuterade i a-laget och gjorde också mål i sin debut, ett avgörande mål i Ligacupen mot Crewe. Han fick spela en match till i Ligacupen men mest minnesvärt var nog ändå att han fick vara med på bänken både mot Milan och sedan halvåret efter mot Roma i Champions League samt att han fick spela mot Chelsea i Premier League. Han fick också pris som säsongens U23-spelare innan han sedan blev utlånad till Queens Park Rangers, där gick det tyngre för Lee som inte riktigt lyckades etablera sig. Därför kom det inte som någon smärre chock när han lämnade permanent för Oldham säsongen efter. Han har visat sig vara lojal dock, han spenderade fyra år i Oldham innan han 2012 lämnade för Sheffield Wednesday var han än i dag spelar. Lee slog igenom och satte genast avtryck, men det dåliga lånet förstörde hans chanser mycket även om han nog inte hade lyckats ändå. Han har sedan dess haft en habil karriär med över 300 matcher i The Championship och League One.

 

 

 
 

 

Michael Barnes, första klubb: Lancaster City. Manchester United: (2005-2008) Senaste klubb: Charnock Richard FC (2018-)

 

Michael Barnes föddes i Chorley, som ligger några kilometer utanför Wigan. Han inledde sin karriär i Lancaster City men efter ett provspel med Manchester United i november 2006 knöt klubben till sig honom. Barnes spelar yttermittfältare och då helst till vänster. Han slog sig genast in i U18-laget, Barnes hann till och med debutera för U23-laget. Säsongen efter kom det riktiga genombrottet då han tog en ordinarie plats i U23-laget och dessutom fick debutera i a-laget. Debuten kom mot Crewe i Ligacupen där han faktiskt blev både inbytt och utbytt. Han lånades sedermera ut till Chesterfield men hade svårt att ta en plats i laget, och därför avbröts lånet. Han lånades sedan ut till Shrewsbury men hade ingen större lycka där heller. 2008 lämnade han till slut Manchester United och istället gick han till Northwich Victoria utanför seriesystemet. Det blev ingen succé där heller. Barnes bästa tid var i AFC Fylde som då spelade i Premier League Division One North, där han spelade i flera säsonger med gott resultat då Fylde avancerat uppåt. Senast kända är att Barnes spelar i Charnock Richard FC. Totalt har han en cupmatch med Manchester United och fem matcher i League Two. Inget lysande facit för en spelare som varit i Manchester United, och dessutom fått a-lagsdebutera.

 

 

 

 

Jamie Mullan, första klubb: Notts County. Manchester United: (2004-2007) Senaste klubb: The New Saints (2013-)

 

Jamie Mullan föddes i Nottingham. Han inledde sin karriär i Notts County innan Manchester United lockade honom. Yttermittfältaren spenderade några år i Manchester Uniteds akademi men lyckades aldrig slå sig in på riktigt eller vara riktigt nära att sätta något större avtryck. Mullan fick aldrig debutera i a-laget utan släpptes 2007 tillsammans med en rad andra ungdomsspelare. Karriären fortsatte sedan i bland annat Fleetwood Town som då spelade i National League. Mullan spelar för tillfället i The New Saints FC som spelar i walesiska Premier League. Där går det bra för Mullan som tagit en ordinarie plats. Mullan har spelat i TNS sedan 2013 men hans kontrakt går ut efter säsongen. Det återstår att se var han tar vägen eller om han stannar kvar i klubben.

 

 

 
 

 

David Gray, första klubb: Hearts. Manchester United: (2004-2010) Senaste klubb: Hibernian (2014-)

 

David Gray föddes i Edinburgh, Skottland. Han inledde sin karriär i Hearts men skrev 2004 på för Manchester United. Den vindsnabbe högerbacken, som faktiskt var yttermittfältare först, imponerade stort i Manchester United. Han tog snabbt till sig högerbacksplatsen och det kom inte som någon överraskning när han fick debutera i Ligacupen mot Crewe. Han blev sedan utlånad till Royal Antwerp och efter det följde en rad olika utlåningar för den tuffe ytterbacken som också lånades till Crewe och Plymouth. Väl i Plymouth gick det bra. Skotten lyckades ta en ordinarie plats i Championshiplaget och efter en bra utlåning kom han tillbaka till Manchester United 2010. Där blev han dock emellertid såld tämligen omgående då Preston kom in med ett bud som Manchester United accepterade. Han spelade två säsonger i Preston innan flyttlasset gick vidare till Stevenage och sedan till Burton Albion. Sedan 2014 spelar dock Gray i Hibernian i Skottland igen, i Hearts största rivaler. Gray har den här säsongen gjort tre mål och en assist och blivit en viktig kugge i laget och har kontrakt till 2023. Han har visat sig vara poängstark med 14 mål och 21 assist i Hibernian. Totalt har han över 100 matcher i The Championship och League One och dessutom en hel del rutin från den skotska ligan och några u-landskamper för Skottland.

 


 

 

Former wonder boys, world cup winners, prison time, injury problems. The stories are different and infinite about all the former youth players who got their footballing education at Manchester United. They have one thing in common, though. They are all youth products of Manchester United. No one can take that away from them.

 

I have gone through all players who are born in 1985 to 2000 and who have put on the beautiful red jersey at least in one U18-game. I have interviewed players and tried to get as much information as possible, on why and how it all ended up like this. Now it is time for players born in 1988. 

 

Danny Rose, first club: -. Manchester United: (2002-2007) Latest club: Swindon Town (2019-)

Danny Rose was born in Bristol. He came to Manchester United at an early age and was a player who was regarded as a leader in the team. He was also captain for the reserves. The versatile midfielder, who moved around a lot in the midfield, was later sent on loan to Oxford United in 2007. He did impress in his new club and scored in his debut. He had a successful season; thus, Manchester United choose to let him go when he returned. Rose was bought by Oxford. He did not stay long, and despite his successful loan earlier, he moved on to Newport County, where he had a better time. Rose then played for a couple of clubs at a lower level. Right now, he plays for Swindon Town and is an experienced League Two-player where he has around 200 games and a couple of games in League One as well.


Sam Hewson, first club: AFC Bolton. Manchester United: (1998-2008) Latest club: Fylkir (2018-)

Sam Hewson was born in Farnworth which is located outside Bolton. He started his career at AFC Bolton but was picked up by Manchester United at an early age. The midfielder, who nowadays live in Iceland, was for many years captain of Manchester United reserve team and was part of the squad that played Champions League-football against Roma. I have had some contact with Hewson who told me about his Bolton-tattoo which he had while captaining Manchester United! Regarding his merits has he, besides the Champions League-game, some international caps for England U19 where he from time to time was captain and played in international tournaments for England since Hewson has played for Bury and Altrincham and is now in Iceland where he has started a family.

Jonny Evans, first club: Greenisland FC. Manchester United: (2004-2015) Latest club: Leicester (2018-)

Jonny Evans was born in Belfast. He started his career in Greenisland FC but was scouted early by Manchester United. As a ten-year-old, he started training with Manchester United and his whole family decided to move to Manchester. The center back soon became a leader in the team and a talking point for the youth followers. That talk continued when Evans went on loan to Sunderland in The Championship in 2006 and was a giant in their defense. He played a few games for Manchester United, but his official debut came in 2007 against Coventry in the League Cup where he played together with Gerard Pique. The same pairing was up for some comparison, and Evans was a big part in why Ferguson could with a reasonable clean mind sell Pique. Evans would show to confirm his thesis. The season 2008/2009 made Evans his breakthrough, and even though Vidic and Ferdinand was indisputable the best center back pairing in the world Evans made 34 matches, and 29 of them were from the start. He started in 16 league games and was instrumental in Edwin van der Sar record-breaking season in clean sheets in a row, and Evans looked like a confident leader and future key player for Manchester United. Evans continued to do good but never reached that level again.
Very much because of injuries. It felt wrong, and a bit odd when Louis van Gaal decided to sell him in 2015. Manchester United had worse players than him, and that is still the case to this day. Evans moved on to West Bromwich. Jonas Olsson, a teammate at West Bromwich, has said afterward in the Swedish Premier League-studio that he could not understand why Manchester United decided to sell him. According to Olsson, Evans has everything a center back should have, and he witnessed how good he was. He then moved on and signed for Leicester and has now taking a starting spot and playing together with Harry Maguire. When I saw Leicester against Manchester City, I thought... Surely he could still play a role at Manchester United and that he is in no way worse than what they got? Regardless, Evans has had an incredible career with loads of trophies and many caps for Northern Ireland. Moreover, it can get better in a Leicester team, which is exciting.


Kieran Lee, first club: Manchester United (2004-2008) Latest club: Sheffield Wednesday (2012-)

Kieran Lee was born in Stalybridge, outside Manchester. He started his career early in Manchester United. Lee was mainly a fullback at Manchester United but is primarily a central midfielder. Lee made it through the academy and was captain of the U23-team. The year 2007 was a good year for Kieran Lee. He made his debut in the first team and also scored in his debut, a decisive goal against Crewe in the League Cup. He played in another League Cup-game, but most memorable was probably that he was on the bench against AC Milan and half a year later against AS Roma in the Champions League. He also played against Chelsea in the Premier League and was named player of the season for the U23's. Next up for Lee was a loan deal with Queens Park Rangers, where he did not make a mark and played very little. Therefore, it did not come as a surprise when he left Manchester United and signed for Oldham on a permanent deal. He was at Oldham for four years before he left for Sheffield Wednesday, where he still is. Lee made his breakthrough at Manchester United and looked promising, but the poor loan deal ruined his chances even though he probably would not have made it either way. He has since then had an habile career with over 300 games in The Championship and League One.

Michael Barnes, first club: Lancaster City. Manchester United: (2005-2008) Latest club: Charnock Richard FC (2018-)

Michael Barnes was born in Chorley, which is located a few kilometers from Wigan. He started his career at Lancaster City, but after a trial at Manchester United in November 2006, the club signed him. Barnes is primary a left winger. He instantly took place in the U18-team and even made his debut in the U23-team. The season after his real breakthrough came when he took a starting spot in the U23-team and made his debut in the first team as well. His debut came in the League Cup against Crewe where he got subbed in and subbed out in the same game. He was then loaned out to Chesterfield but had difficulties taking a spot in the team, and therefore the loan was cut short. He went on loan to Shrewsbury instead, but it was the same story there. In 2008 he left Manchester United permanently for Northwich Victoria who plays outside the league system. It was not a success their either. Barnes best time was at AFC Fylde who then played in the Premier League Division One North, where he played for several seasons and advanced in the league system. The latest known is that Barnes plays for Charnock Richard FC. Altogether he played in one Manchester United-game and five matches in League Two. Not an excellent record for a player who has been in Manchester United, and who was lucky to get his debut at the club.

Jamie Mullan, first club: Notts County. Manchester United: (2004-2007) Latest club: The New Saints (2013-)

Jamie Mullan was born in Nottingham. He started his career at Notts County before Manchester United came sniffing around. The winger spent a few years at Manchester United's academy but was never able to make a mark at the club. He never made his first-team debut either and was let go in 2007 together with a few other youth players. His career continued in Fleetwood Town who then played in the National League. Mullan currently plays for The New Saints FC who is playing in the Welsh Premier League. He is doing fine there and has taken a starting spot. He has played for them since 2013, but his contract is going out in June 2019, and we are yet to see if his contract is being renewed or if he is taking another path in a new club.


David Gray, första klubb: Hearts. Manchester United: (2004-2010) Senaste klubb: Hibernian (2014-)

David Gray was born in Edinburgh, Scotland. He started his career at Hearts, but in 2004 he signed for Manchester United. The rapid right back, who started as a winger, impressed much at Manchester United. He was able to make the spot his own, and there came as no surprise when he made his first-team debut against Crewe in the League Cup. He went on loan to Royal Antwerp as well as Crewe and Plymouth. Especially for Plymouth it went well, he managed to take a starting spot at The Championship club, and after a good spell, he came back to Manchester United in 2010. Back at Manchester United came Preston in with a bid for him which Manchester United accepted. He stayed at Preston for two seasons before he moved to Stevenage and then Burton Albion. Since 2014 does he play for Hibernian in Scotland, Hibernian which is Heart's biggest rivals. Gray has three goals and one assist this season and has been an essential figure in the team and has contract til 2023. He has produced many points for Hibernian through his years, 14 goals and 21 assists in total. Overall does ha have over 100 matches in The Championship and League One and also much experience from the Scottish league and some youth caps for his country.