Unitedprodukterna födda 1986 - vad hände sen?

En kommentar
 

Scroll down to read in English. 

To read about the players born in 1985: https://manutdungdom.blogg.se/2019/april/unitedprodukterna-fodda-1985-vad-hande-sen.html

 

Före detta stortalanger som dalade, VM-vinnare, fängelsestraff, skadeproblem som förstörde. Historierna är oändliga om alla spelare som spelat ungdomsfotboll och blivit fostrade i Manchester United. Men de har alla en sak gemensamt: De har spelat fotboll i Manchester United. Det kan ingen ta ifrån dem.

 

Jag har gått igenom alla spelare som är födda 1985-2000 och som tagit på sig den röda tröjan och spelat minst en U18-match med klubben. Jag har intervjuat spelare och försökt få fram så mycket information som möjligt om varför det gick som det gick och hur det är att vara en Manchester United-spelare. Den här gången är det spelarna födda 1986. 

 

 

 
 

Sylvain Ebanks-Blake, första klubb: Cherry Hinton Lions. Manchester United: (2002-2006) Senaste klubb: Walsall Wood (2018-)

 

Sylvain Ebanks-Blake föddes i Cambridge, 80 kilometer norr om London. Han inledde sin karriär i Cherry Hinton Lions men hann även med andra klubbar innan han började spela med Cambridge United. Som 15-åring fick Manchester United upp ögonen för honom och han erbjöds ett provspel i klubben. Ebanks-Blake imponerade så pass mycket att han skrev på ett kontrakt med klubben. Ebanks-Blake var en kvick och teknisk anfallare som ändå hade en bra styrka och balans, han var tung att möta och väldigt kraftfull. Han imponerade stort på ungdomsnivå och det kom inte som någon överraskning när han väl debuterade i Ligacupen borta mot Crewe. Manchester United vann matchen med 3-0 men Ebanks-Blake förblev mållös. Han fick sedan, säsongen efter, chansen igen och det skulle visa sig bli hans sista framträdande i Manchester Uniteds a-lag trots att han satt på bänken i ett flertal andra matcher. Den här gången gick det dock bättre och Ebanks-Blake gjorde ett av målen i 4-1-segern mot Barnet på Old Trafford. Han skadade sig sedan svårt och missade resten av säsongen. Väl tillbaka lånades han ut till Royal Antwerp i Belgien där det förvisso gick bra men Ebanks-Blakes tid i Manchester United var över och han skrev på ett treårskontrakt med Championshipklubben Plymouth. Ebanks-Blake imponerade där och blev sedermera uppköpt av Wolverhampton, där började den bästa tiden i hans karriär. Han vann bland annat skytteligan i The Championship säsongen 08/09 och etablerade sig som en bra anfallare i Premier League under några säsonger. Han lämnade Wolverhampton 2013 och sedan dess har det gått tyngre och efter massvis med klubbar spelar han nu i Walsall Woods i den 10:e högsta divisionen i England. Med det sagt kan han summera sin karriär och vara stolt. Med nästan 80 matcher i Premier League och över 200 matcher i The Championship och League One är han en av alla Unitedprodukter som lyckats bra i sin karriär, även om vi nog kan börja summera 33-åringens karriär nu.

 

 
 

Tom Heaton, första klubb: Wrexham. Manchester United: (2002-2010) Senaste klubb: Burnley (2013-)

 

Tom Heaton föddes i Chester som ligger precis på gränsen mot Wales. Han inledde sin karriär i Wrexham, som faktiskt ligger i Wales. I juli 2002 anslöt han till Manchester United på riktigt (efter att ha tränat med klubben tidigare). Heaton etablerade sig snabbt i ungdomslagen. 2003 debuterade han i klubbens reservlag och säsongen efter var han helt ordinarie. Heaton var alltid en målmedveten målvakt med ungdomslandslagsmeriter på egentligen alla nivåer. En målvakt med väldigt fina reflexer och helt enkelt en utmärkt skottstoppare. Likt många andra målvakter präglades hans tid åt flera utlåningar dock, han blev först utlånad till Swindon i League One i inledningen av säsongen 05/06. Han inledde faktiskt med att rädda en straff i debuten. Efter flera utlåningar lämnade han till slut Manchester United 2010, då hade det inte blivit en enda tävlingsmatch för Manchester Uniteds a-lag även om han satt på bänken några gånger. Heaton lämnade för Cardiff, en klubb han också varit utlånad till tidigare. Heaton gjorde bra ifrån sig i Cardiff, och var med på resan där de förlorade FA-cupfinalen mot Liverpool (Heaton räddade bland annat Gerrards straff i straffläggningen). Men han var ändå tvåa bakom den duktiga David Marshall. Heaton sökte sig därför bort och skrev på för Bristol City där det återigen gick bra för Heaton, som imponerade. Han plockades sedan upp av Burnley där han varit sedan 2013. Burnley har, för tillfället, Joe Hart och Nick Pope som alternativ till Heaton och med det sagt förmodligen Premier Leagues näst bästa målvaktsuppsättning efter Manchester United, om inte den bästa. Heaton är med i den senaste landslagstruppen och har varit fantastiskt bra den här säsongen, enligt många Englands just nu bästa målvakt. Det är naturligtvis ett styrkebesked för Manchester Uniteds akademi.

 

 

 

 
 

Paul McShane, första klubb: Greystones United. Manchester United: (2002-2006) Senaste klubb: Reading (2015-)

 

Paul McShane föddes i Wicklow, en liten stad utanför Dublin. Han inledde sin karriär Greystones United, men spelade för några andra fler klubbar i närheten av Dublin innan han lämnade för Manchester United år 2002. Försvararen fick en bra start i Manchester United och var med och vann FA Youth Cup 2003, där han också spelade i finalen. McShane spelade generellt sett inte särskilt mycket i ungdomslagen, han blev utlånad till Walsall 2004 och spelade fyra matcher sammanlagt och han gjorde faktiskt mål i sin debut. Bra gick det också säsongen efter då McShane blev utlånad till Brighton i The Championship. Han blev nämligen utsedd till säsongens spelare av supportrarna. Men det betydde också slutet för den stenhårda mittbacken i Manchester United. Han lämnade permanent säsongen efter för West Bromwich, i en affär där Tomasz Kuszczak anlände till Manchester United och McShane och Luke Steele gick i motsatt riktning. Irländaren har sedan dess haft en stabil karriär, mestadels i The Championship men även en del i Premier League. I klubbar som Hull, Sunderland och Reading. Nästan 100 matcher i Premier League (och ett mål på Anfield!) samt över 200 matcher i The Championship och en hel del landskamper på det. McShane var duktig i ungdomslagen men var ingen som stack ut på seniornivå. McShane är mest känd för sin goda inställning men får vara stolt över en bra och habil karriär.

 

 

 

 
 

Mark Howard, första klubb: Barr Hill Lads Club. Manchester United: (2002-2006) Senaste klubb: Oklahoma City Energy (2014)

 

Mark Howard föddes i Salford, precis utanför Manchester. Han inledde sin karriär i Barr Hill Lads Club och gick faktiskt på samma skola som bland annat Phil Bardsley. Likt många andra från Salford hamnade han i Manchester United. Howard spelade tidigt med spelare som var äldre än honom och mittbacken såg spännande ut. Men det kom aldrig någon utväxling för Howard, och 2006 lämnade han Manchester United permanent för Bröndby i Danmark. Howard blev kvar i Danmark under flera säsonger och spelade också för AGF Århus. Sedan bar det iväg till USA för Howard som spelade i en säsong för Oklahoma City Energy. Det blev bara en säsong som spelare där innan han slutade och han fick istället en assisterande tränarroll i klubben. En position han fortfarande har. Att vara ordinarie i den danska ligan är i sig ingen dålig karriär, men visst var förväntningarna större på Howard som ändock lyckades bli säsongens spelare i Bröndby 2007. Han var också med och vann den oerhört ärorika turneringen Royal League!

 

 

 
 

Jonathan Spector, första klubb: Schwaben AC. Manchester United: (2003-2006) Senaste klubb: Hibernian (2019-)

 

Jonathan Spector föddes i Arlington Heights, ett stenkast från Chicago. Han inledde sin karriär i några lokala klubbar runt omkring Chicago för att sedan börja spela med Chicago Fire. Hans farfar är för övrigt en före detta NBA-spelare för bland annat Boston Celtics vid namn Art Spector. Manchester United fick upp ögonen för Jonathan under den årliga turneringen Milk Cup som går av stapeln på Nordirland. Han signerade för Manchester United sommaren 2003. Han etablerade sig snabbt och blev startman i under klubbens resa i FA Youth Cup. Insatserna belönades snabbt för den mångsidige försvararen som fick a-lagsdebutera redan i augusti 2004 mot Arsenal i Community Shield. Totalt gjorde Spector åtta framträdanden i a-laget och spelade i alla turneringar. Utvecklingen fortsatte för amerikanen som blev utlånad till Charlton i Premier League där han gjorde 23 matcher. Det gjorde att andra klubbar fick upp ögonen för honom och han lämnade sedan permanent för West Ham säsongen efter. Spector var habil, men ingen stjärna och inte nog bra för Manchester United i det långa loppet. Spector har sedan dess spelat i, förutom West Ham, i Birmingham, Orlando City och nu Hibernian. Sammanlagt har han över 100 matcher i Premier League och även över 100 matcher i The Championship, kryddat med 36 landskamper för USA. Efter en kort period i USA är han tillbaka i Europa och spelar nu för Hibernian, på ett korttidskontrakt dock. Sammanfattningsvis ännu en bra karriär för en spelare som, åtminstone delvis, är fostrad i Manchester United.

  

 

 
 

Ritchie Jones, första klubb: Manchester United. Manchester United: (1995-2008) Senaste klubb: FC Edmonton (2014-2016)

 

Ritchie Jones föddes i Manchester och redan som 9-åring började han spela fotboll med Manchester United. Mittfältaren jobbade sig hela vägen upp genom årgångarna och var faktiskt lagkapten långa stunder både i Manchester Uniteds U18-lag och Englands U19-lag där han bland annat var med och spelade U19-EM och tog sig till final. Likt flera andra gjorde han sin a-lagsdebut 2005 i en Ligacupmatch mot Barnet. Totalt gjorde han fem matcher i a-laget, alla i FA-cupen eller Ligacupen. Han var dock med på bänken i en Champions League-match och i några Premier League-matcher. Sedan blev han utlånad till Manchester Uniteds dåvarande samarbetsklubb Royal Antwerp i den belgiska andradivisionen. Jones hann även bli utlånad till en rad olika klubbar i England i de lägre divisionerna där han aldrig lyckades sätta något riktigt avtryck. Jones blev sedermera släppt på fri transfer av Manchester United när hans kontrakt gick ut sommaren 2008. Jones skrev då på för Hartlepool United i League One. Jones hann sedan representera en rad olika klubbar på lägre nivå i England, totalt gjorde han över 100 matcher i League One. Han avslutade sedan karriären 2016 i Edmonton FC och arbetar nu som personlig tränare med fokus att få upp fotbollsspelares fitness. Med tanke på hur lovande meriter Jones hade – som lagkapten både i England och i Manchester United – är utvecklingen han fick lite av en besvikelse. Men en som spelat professionell fotboll i över tio år får ändå sägas ha lyckats i karriären.

 

 

 
 

 

Tommy Lee, första klubb: Oakworth Juniors. Manchester United: (2002-2006) Senaste klubb: Chesterfield (2008-2017)

 

Tommy Lee föddes i Keighley, en liten bit utanför Bradford. Han inledde sin karriär i Oakworth Juniors innan han 2002 flyttade till Manchester United. Målvakten fick där konkurrera med bland annat Tom Heaton på ungdomsnivå och framför sig i a-laget hade han ett flertal andra duktiga målvakter framför sig i ordningen. Det blev därför inga matcher i a-laget för Tommy som istället flyttade till Macclesfield. Men det var i Chesterfield han hade sin karriär. Över 300 matcher i League One och League Two med Chesterfield blev det innan han lade handskarna på hyllan. Jag fick tag på Tommy och vi snackade bland annat vem som egentligen var den bästa avslutaren i Manchester United, varför han inte är förvånad över att Tom Heaton kanske är Englands just nu bästa målvakt och också hur man som målvakt blir bra på att rädda straffar.

 

Som målvakt måste du ha tränat några gånger med a-laget. Vem var den bästa avslutaren i klubben?

Jag måste nog säga Ruud van Nistelrooy. Han kunde skjuta med sådan kraft från väldigt kort ansats och hans precision var alltid klockren.

 

Manchester United hade en del problem att hitta rätt målvakt under din tid. Barthez, Howard och så vidare. De var förstås fantastiska målvakter, men kände du nångång att du hade en chans där?

Jag var realistisk med mina chanser. Såklart, när jag först kom var mitt mål att nå a-laget men med överflödet av målvakter framför mig insåg jag väldigt snabbt att det skulle bli svårt.

 

Du vann ligan, två gånger, med Chesterfield och du anses vara en legend där. Det måste ha varit en fantastisk upplevelse att vinna ligor och spela i samma klubb under så lång tid?

Jag var väldigt lyckligt lottad att spela så många matcher och vinna tre titlar med en så fantastisk klubb. Jag känner en stor stolthet över vad jag åstadkom, vilket gör det väldigt ledsamt att se deras stora problem som de har i dag (Chesterfield har rasat genom divisionerna och har stora ekonomiska problem) red. anm.

 

Jag tänker nu när jag ser Dean Henderson i Sheffield United, att det måste kännas lite hopplöst för en målvakt ibland i en klubb som Manchester United (med De Gea där). Hur går snacket mellan målvakterna, tror ni verkligen att ni kan lyckas i United eller försöker ni bara bli så bra som möjligt får att få en karriär någon annanstans?

Jag tror att majoriteten av målvakterna, och säkerligen Dean också, kommer koncentrera sig på sina egna prestationer och sin egen utveckling. Försöka få så mycket erfarenhet som möjligt ifall möjligheten att spela för Manchester United dyker upp. Om möjligheten aldrig dyker upp är de mer än redo för en karriär i en annan klubb.

 

Som jag förstår det tränar målvakterna en hel del med varandra, separerade från övriga spelare. Får det er att känna er extra nära de andra målvakterna?

I det stora hela tränar målvakterna separat och inte med utespelarna (det håller dock på att ändras med tanke på taktiska träningar) så det måste vara en viss nivå av kamratskap och respekt mellan målvakterna. Det understödjs av det faktum att det är den positionen som är absolut svårast och minst tacksam på planen och därför finns det en empati kring målvakterna och hur de är mot varandra.

 

Vilka var dina närmaste vänner i United och har ni fortfarande någon kontakt?

 Under min tid i United levde jag med David Jones (som nu är en kollega till mig i Sheffield Wednesday), Kieran Richardson, John Rankin och Gerard Pique så vi hade alla en bra relation. Men mina närmaste vänner var Paul McShane, Tom Heaton, Luke Steele, Sylvan Ebanks-Blake, David Poole och Phil Picken som jag försöker hålla kontakten med så mycket som möjligt.

 

Du tränade och spenderade tid med a-lagsmålvakterna under din tid i klubben, vad känner du att de saknade för att bli den riktigt bra målvakten i Manchester United? Om vi ser på Tim Howard så var han fantastisk i en mindre klubb som Everton. Jag får samma känsla av Ben Foster. Vad är skillnaden?

Jag tror att den stora orsaken till att så många målvakter misslyckades med att etablera sig i United var det faktum att målvakterna de skulle ersätta var så bra. Den som försökte ersätta Peter Schmeichel eller Edwin van der Sar skulle alltid få det svårt om de inte fick mycket tålamod och inte hade hade utveckling för kvaliteten i vad som är det absolut tuffaste jobbet i engelsk fotboll. Lyckligtvis, David De Gea hade basen att bli fantastisk och fick också tiden att växa in i positionen.

 

Det känns som att den mentala biten är väldigt viktig för målvakter. Vad känner du är den viktigaste egenskapen att ha som målvakt?

I alla professionella sporter krävs den psykologiska biten för att lyckas, men det kan betyda olika saker för olika personer. Överlag, för att bli en bra målvakt, behöver du vara tekniskt utvecklingsbar, fysiskt måste du utmärka dig och du måste ha den där mentala styrkan att producera hela tiden oavsett vilka omständigheter som finns.

 

Du arbetar som chef över akademin för målvakter i Sheffield Wednesday. Vad är din roll där?

I Sheffield Wednesday övervakar jag över varenda målvakt genom hela utbildningen. Fokus på utbildning av ungdomsmålvakter i U18 och U23 helt enkelt. 

 

Vad tittar du på när du ska värva en målvakt?

Det är så många variabler när du letar efter en målvakt och de ändras beroende på vilken årsgrupp du letar en målvakt till. Men överlag vill du ha en målvakt med en god teknisk bas, en fysisk närvaro och en förståelse för positionen och för sporten.

 

Kommunikation är en viktig del som målvakt. Hur kommunicerar man med medspelarna om du spelar inför 30 000 skrikande fans?

Du skulle bli förvånad över vad som kan höras på planen, även i högljudda arenor. Så det är viktigt för en målvakt att alltid vara tydlig och ge klar och precis information.

 

Vad tror du är den största skillnaden mellan målvakter nu och målvakter när du var ung i akademin?

Även under den korta period som varit sedan jag var ung så har den positionen utvecklats enormt. Det är nödvändigt att ha förmågan att hantera bollen vid fötterna och nästan bli som en elfte utespelare numera.

 

Ja, ”bra med fötterna” har ju blivit viktigare, med Pep Guardiola i spetsen. Men jag minns den gamle svenska målvakten Andreas Isaksson, han kunde knappt träffa bollen med fötterna men är ändå den bästa svenska målvakt jag någonsin sett. Så hur viktigt är det egentligen?

Jag antar att det beror på hur vissa tränare vill att deras lag ska spela men majoriteten av tränare nu kräver att deras målvakt ska kunna spela ut bollen efter marken; korta, medellånga och långa passningar. Så det är en av de viktigaste egenskaperna att ha nu. Målvakterna, särskilt i de bästa klubbarna i Europa, är grunden och startar attacker, erhåller stöd när laget spelar runt bollen och dikterar ofta villkoren och tempot i spelet.

 

Hur lär en målvakt sig att bli bättre på att rädda straffar?

Straffräddningar på en högsta nivån handlar om förberedelse och ha all information om skytten tillgänglig så du kan göra den bästa möjliga gissningen var spelaren kommer lägga straffen. Men, i slutändan handlar det om tur. Ta ett beslut, använd tekniken och hoppas att skytten skjuter dit var du förutsett.

 

Hur mycket kontakt hade du med Sir Alex Ferguson?

Sir Alex var alltid intresserad och blev informerad om hur varje spelare utvecklades i klubben. Han fanns där för mig när jag behövde honom och trots att jag aldrig etablerade mig i a-laget var han alltid intresserad av min utveckling.

 

Du spelade med Tom Heaton, trodde du någonsin att han skulle få landskamper för England och kanske vara Englands bästa målvakt just nu?

Tom var alltid involverad med England genom alla åldersgrupper och jag tror att det faktum att han har lyckats ta sig till a-landslaget är ett kvitto på hans kvalitet som målvakt. Men också på hans engagemang att utvecklas och nå hans fulla potential. Jag tänkte aldrig på hur andra målvakter skulle utvecklas men jag kan inte säga att jag är förvånad att han fått internationell uppmärksamhet.

 

Var det någon spelare i Manchester United som du kände var väldigt bra men aldrig lyckades i klubben?

Den spelare som kommer upp är Giuseppe Rossi. Han hade allting och är förmodligen en av de mest talangfulla spelare jag sett på nära håll. Även om han hade en bra karriär så förväntade jag mig definitivt att han skulle lyckas etablera sig helt i Manchester United.

 

Målvakter är i dag mycket längre i genomsnitt än för sig 50 år sedan. Men många målvakter har ändå stora problem i luftrummet. Varför tror du det är så?

I slutändan tror jag att, oavsett längd, så är förmågan att hantera höjdbollar en av de svåraste utmaningar en målvakt kan ha. Du behöver tajming, teknik, vara smidig, beslutsförmåga och styrka. Och med dagens moderna spel och farten i bollen så tror jag inte att det kommer bli lättare heller.

 

Har du någon ånger kring din egen karriär eller känner du att du gjort allting du kunde?

Jag har ingen ånger. Jag gjorde massvis med misstag men i det stora hela nådde jag dit var min talang och potential tillät.

 

 

 

 
 

Markus Neuymar, första klubb: SpVgg Hösbach. Manchester United: (2003-2006) Senaste klubb: Aarau (2019-)

 

Markus Neuymar föddes i Hösbach, en liten stad i västra Tyskland. Neuymar inledde sin karriär i hemstaden med SpVgg Hösbach. Det var dock i storklubben Eintrach Frankfurt som Neuymar spelade i när Manchester United kom och knackade på dörren 2003. Neuymar spelade främst som högerytter i Manchester United men kunde även, likt många andra som spelar i Manchester Uniteds ungdomsakademi, spela på andra position. I Neuymars fall främst centralt på mittfältet. Det blev inga a-lagsmatcher för Manchester United och heller ingen tid ute på lån. Han lämnade sedan för MV Duisburg 2006 då de precis åkt ur Bundesliga. Sedan dess har det blivit spel i en del mindre klubbar i Tyskland, Belgien och Schweiz. Han spelar för närvarande i Aarau i den schweiziska andraligan. För tysken kan det inte sägas att allt gick som planerat, det blev aldrig någon utväxling i Manchester United där han ändå stundtals var lagkapten i U23. Det blev inte heller någon utväxling i några andra klubbar heller.

 

 

 

Graeme Port, första klubb: Manchester United (2002-2004) Senaste klubb: Dunfermline (2004-2005)

 

Graeme Port föddes i Crook of Devon, en liten ort utanför Edinburgh. Han kom till Manchester United under sommaren 2002 som 16-åring. Port inledde med att spela i klubbens U17-lag. Han avancerade sedan till U18 och var med i FA Youth Cup-äventyret 2003 även om han inte spelade något i turneringen. Port hann även debutera i klubbens reservlag men det blev en kort sejour i Manchester United och han lämnade redan sommaren 2004 för Dunfermline i Skottland. Väl där blev det spel i klubbens U19-lag och reservlag. Det blev endast en säsong där innan Port lade den professionella ambitionen på hyllan. Han började jobba i en klädbutik och tog sedan en del bartenderjobb innan Port kom in på journalistik. Han började jobba på lokala tidningar och skrev artiklar. Port flyttade sedan till Sydkorea och började undervisa i engelska runtom i skolor, efter några år i Sydkorea flyttade Graeme Port hem till Skottland igen och började utbilda sig till lärare med inriktning på historia. Han jobbar nu som lärare och även fast han följt fotbollen och Manchester United är hans fotbollskarriär över.

 

 

 

 
 

Phil Marsh, första klubb: Manchester United (2003-2007) Senaste klubb: Clitheroe FC (2019-)

 

Phil Marsh föddes i St Helens, som ligger 18 kilometer öster om Liverpool och således inte långt från Manchester. Marsh kom till Manchester United 2003 och sågs som en stor anfallstalang. Historien om Marsh och bilolyckan berättades i det förra avsnittet (som ni kan läsa här). Marsh kom dock tillbaka till och fick nya chanser av Manchester United. Hans debut i a-laget kom säsongen 2005/2006 när han fick starta i en Ligacupmatch borta mot Crewe, där han spelade tillsammans med Alan Smith som striker. Det var dock det sista vi såg av Marsh i a-laget, då han släpptes sommaren 2007. Han skrev då på för Blackpool i The Championship men utan att spela någon match i klubbens a-lag. Efter det blev det en resa där han spelade i en hel del klubbar på lägre nivå i England, bland annat i FC United of Manchester. Han fick dock stor uppmärksamhet då han 2018 blev släppt av klubben Rhyl. Han fick beskedet via sms. Inte som att man inte undrar vilka fega människor som ger sådana beslut via sms. Marsh var dock stor och svarade att han ändå inte tänkt spela för klubben eftersom Manchester United ville ha honom igen. Skämtsamt, förstås. Sedan dess spelar Phil Marsh i Clitheroe FC som spelar i den åttonde högsta divisionen. Sammanfattningsvis kan man säga att karriären inte gick som planerat för Marsh, kanske mycket på grund av bilolyckan och skadan. Kanske inte.

 

 


 

 

 

Former wonder boys, world cup winners, prison time, injury problems. The stories are different and infinite about all the former youth players who got their footballing education at Manchester United. They have one thing in common, though. They are all youth products of Manchester United. No one can take that away from them.

 

I have gone through all players who are born in 1985 to 2000 and who have put on the beautiful red jersey at least in one U18-game. I have interviewed players and tried to get as much information as possible, on why and how it all ended up like this. This time it is players born in 1986. 

 

 

Sylvain Ebanks-Blake, first club: Cherry Hinton Lions. Manchester United: (2002-2006) Latest club: Walsall Wood (2018-)

Sylvain Ebanks-Blake was born in Cambridge, 49 miles north of London. He started his career at Cherry Hinton Lions but had time for other clubs before he ended up at Cambridge United. As a 15-year-old, Manchester United got their eyes on him, and he was offered a trial at the club. Ebanks-Blake impressed so much that he signed with the club. He was a quick and technical striker, yet powerful and robust with a good balance; he was challenging to deal with for the defenders. He impressed largely at youth level and there came as no surprise when he got his chance with the first team in a League Cup game away against Crewe. Manchester United won the game 3-0 and Ebanks-Blake did not manage to find the back of the net. He got his chance, the season after. That would be his last Manchester United match even though he was on the bench a couple of times. In a game against Barnet which ended 4-1 with Ebanks-Blake scoring one of the goals at Old Trafford. He then suffered an injury which kept him out for the season. Injury free, he signed for Royal Antwerp in Belgium on loan, where he did well but his time at Manchester United was up. He eventually signed a three-year contract with Plymouth in The Championship. Ebanks-Blake impressed and was soon picked up by fellow Championship club Wolverhampton, where he reached the climax of his career. He was the top scorer in The Championship season 08/09 and established himself as a decent Premier League striker. He left Wolves in 2013, and after that, things got downhill where he tried out many clubs. Ebanks-Blake is now playing for Walsall Woods in the tenth tier. With that said, he can soon summarize his career and be proud of his achievements with almost 80 matches in the Premier League and over 200 matches in The Championship and League One.


Tom Heaton, first club: Wrexham. Manchester United: (2002-2010) Latest club: Burnley (2013-)

Tom Heaton was born in Chester, by the border to Wales. He started his career at Wrexham, who is in fact in Wales. In July 2002 he moved to Manchester and Manchester United after he initially had trained with the club for a while. Almost immediately, he established himself in the youth teams. In 2003 he made his debut for the reserve team, and the season after that, he was the first choice. Heaton was always a determined goalkeeper with youth caps on all levels for England. A keeper with great reactions and merely an excellent shot-stopper. Like many other keepers, his time at Manchester United was characterized by many loan deals. He was first loaned to Swindon in League One by the beginning of the 05/06-season. He actually saved a penalty in his debut. After a couple of other loan deals, he left Manchester United in 2010 without a single game for the first team even though he was on the bench a few times. He joined Cardiff, a club he was loaned out to before. Heaton did well although he was not the first choice. He did play in the FA-cup journey where Cardiff reached the final where they met Liverpool (Heaton saved a penalty from Steven Gerrard in the shoot-out for example). However, he was still number two behind the solid David Marshall. Heaton was too good to be number two and signed for Bristol City instead where he did impress once again, so much that Burnley chose to sign him in 2013 where he had been since. Burnley has, right now, Joe Hart and Nick Pope as alternatives and probably have the next best set of goalkeepers maybe only beaten by Manchester United, if not the best. Heaton was in the latest England squad and have been brilliant this season, and many argue that Heaton is the best goalkeeper in the country right now. That is obviously a sign of strength from the Manchester United academy.

Paul McShane, first club: Greystones United. Manchester United: (2002-2006) Latest club: Reading (2015-)

Paul McShane was born in Wicklow, a little town outside Dublin. He started his career at Greystones United but played for a couple of other clubs near Dublin before he left for Manchester United in 2002. The defender made a great start to his new life in Manchester and was involved in winning the FA Youth Cup in 2003, where he played in the final. McShane did generally not play that much in the youth teams, he went on loan to Walsall in 2004 and played four games altogether and scored in his debut. He continued to make good progress and signed a loan deal with Brighton in The Championship the season after, where he was named the player of the season by the fans. However, it also meant the end for his career in Manchester United, and he signed for West Bromwich on a permanent deal, where Tomasz Kuszczak came to Manchester and McShane along with Luke Steele signed for West Bromwich. The Irish defender has since had a decent career, mostly in The Championship but also in the Premier League. For clubs like Hull, Sunderland, and Reading. Almost 100 games in the Premier League (and a goal at Anfield!) and over 200 games in The Championship so far together with a lot of international caps for Ireland. McShane was decent in the youth teams but had more significant problems at the senior level. He is most known for his great attitude on the pitch but can be proud over a decent career.

Mark Howard, first club: Barr Hill Lads Club. Manchester United: (2002-2006) Latest club: Oklahoma City Energy (2014)

Mark Howard was born in Salford, right outside of Manchester. He started his career in Barr Hill Lads Club and actually went to the same school as Phil Bardsley among others. Like several others from Salford, he ended up at Manchester United. Howard started quite early to play with older players, and the center back looked promising. However, we never saw the required development from him, and he left Manchester United in 2006 for Brondby in Denmark. Howard stayed in Denmark for a couple of seasons and played for AGF Arhus as well. Howard moved to the US and Oklahoma City Energy, where he played for one season before he took on a coaching role as an assistant in the club. A position he still has to this day. To play in the Danish league is not an adverse outcome, but the expectations were much higher for Howard who still managed to be Player of The Year at Brondby 2007. He was also involved in winning the mighty Royal League!


Jonathan Spector, first club: Schwaben AC. Manchester United: (2003-2006) Latest club: Hibernian (2019-)

Jonathan Spector was born in Arlington Heights, a stone's throw from Chicago. He started his career in a couple of local clubs around Chicago before he signed for Chicago Fire. Hans grandfather is, by the way, an old NBA-player with name Art Spector who used to play for Boston Celtics. Manchester United got their eyes on Spector during the yearly youth tournament Milk Cup at Northern Ireland. He signed for Manchester United in 2003 and shortly after that established himself as a regular during the clubs journey in FA Youth Cup. His achievement was rewarded soon enough when the versatile defender made his debut in Community Shield against Arsenal. All in all, Spector made eight appearances for Manchester United's first team and played in all competitions. His development continued when he was loaned out to Charlton in the Premier League where he made 23 appearances altogether. That resulted in other clubs taking notice, and he left for West Ham in a permanent deal. Spector was habile, but not a star player and not good enough for Manchester United in the long run. Spector has represented, aside from West Ham, Birmingham, Orlando City, and now Hibernian. Altogether has he played over 100 matches in the Premier League, over 100 games in The Championship and also 36 caps for the US. After a short period in his home country, he is now back in Europe and is playing for Hibernian, on a short term deal though. In summary, another good career for a player who is, partly, educated by Manchester United.


Ritchie Jones, first club: Manchester United. Manchester United: (1995-2008) Latest club: FC Edmonton (2014-2016)

Ritchie Jones was born in Manchester, and as early as nine years of age he started to play with Manchester United. The midfielder worked his way up the ladder and did captain the team for many years, both at Manchester United U18 and for the England U19-team, where he reached the final with England at the European Championship. Like a couple of others, he made his debut for the first team in 2005 against Barnet in a League Cup-game. Altogether he made five appearances for the first team, all in the League Cup and FA-cup. Although, he was on the bench for a Champions League-game and several Premier League matches. Manchester United decided to send him on loan to their then cooperation club Royal Antwerp in the Belgian second division. Jones was later loaned to a few English clubs in the lower leagues without making his mark. Manchester United chose to release him in 2008 and Jones joined Hartlepool United in League One. Overall he made over 100 appearances in League One and played for a few other clubs in the country. He finished his career in 2016, playing for Edmonton FC. He is now working as a fitness coach with a focus on footballers. Considering his merits – captain for both Manchester United and England – his career is a little disappointing from my view. However, a professional footballer for over ten years is hard to see as something disastrous.


Tommy Lee, first club: Oakworth Juniors. Manchester United: 2002-2006. Latest club: Chesterfield (2008-2017)

Tommy Lee was born in Keighley, a town outside Bradford. He started his career in Oakworth Juniors before he moved to Manchester United in 2002. The goalkeeper had do compete with Tom Heaton with a spot in the youth teams, and he had some excellent keepers in front of him in the first team as well. Therefore, he did not play any matches in the first team who instead moved to Macclesfield. However, it was with Chesterfield he had most of his career. Over 300 games in League One and League Two with Chesterfield before he put the gloves on the shelf. I got hold of Tommy, and we talked about who actually was the best finisher at Manchester United, why he's not surprised that Tom Heaton maybe is the best goalkeeper in England and also how you can maximize your chances at saving penalties.

 

As a goalkeeper, you must have trained a few times with the first team. Who was the best finisher at the club?

I think I would have to say Ruud Van Nistelrooy, he could generate so much power from a very short back lift and his accuracy was always pin point.

 

United did have a lot of problems finding the right keeper during your time, Barthez, Howard and so on. They were obviously really good keepers, but did you ever feel that you had a chance back then?

I was realistic about my chances, obviously when I first entered the building my aim was to make the first team but with the abundance of excellent goalkeepers in front of me I very quickly realised it would be difficult.

 

You won the league, twice, with Chesterfield and are being considered as a legend there. That must have been a great experience winning leagues and playing so long time in a club?

I was very fortunate in that I played so many games and won three trophies at such a fantastic club. I feel a huge sense of pride at what we achieved, which makes seeing the current issues at the football club very difficult to take.

 

I'm thinking now when I see Dean Henderson at Sheffield United, that it must be a little hopeless feeling as a keeper sometimes at a club like United (with De Gea now). How do the talk go amongst the keepers, are you really believing you will make it at United or are you just trying to be as good as possible and get a career elsewhere?

I think the majority of goalkeepers and I’m sure Dean as well, will concentrate on their own performance and development, gaining their own experiences so if the opportunity ever does arise to play for Manchester United they are ready. If that opportunity doesn’t arise they are more than prepared for a career elsewhere.

 

 

As I understand, the goalkeepers train a lot with each other, separated from the group. Does that make you feel extra close with the other keepers?

On the whole the GK’s do train away from the outfield players (although that is starting to change as far as tactical sessions are concerned) so there has to be a certain level of camaraderie and respect between the players. This is underpinned by the fact the position is arguably the most difficult and thankless on the pitch therefore there is an empathy most goalkeepers hold towards each other.

 

Who were your closest friends at United and do you still keep in touch?

During my time at United I lived with a David Jones (who is now a colleague at SWFC), Kieran Richardson, John Rankin and Gerrard Pique so we all shared good relationships but my closest friends at the time were Paul McShane, Tom Heaton, Luke Steele, Sylvan Ebanks-Blake, David Poole and Phil Picken who I try to keep in touch with as much as possible.

 

You obviously trained and spend time with some first-team keepers at United at the time, what did you feel they were lacking to be a truly great keeper for United? If we look at Howard, he was brilliant at a smaller club like Everton. I get the same feeling with the likes of Ben Foster. What's the difference?

I think the overriding factor in why so many GK’s struggled to establish themselves at United was the simple fact the players they were replacing were so good. Whoever tried to replace Peter Schmiechel or Edwin Van Der Sar was always going to struggle unless they were afforded patience and had the qualities to embrace arguably the toughest job in English football. Fortunately David Degea had the foundations to be great and he was given the time to grow into the position.

 

 

What do you feel are the most important skill to have as a keeper?

In any professional sport, having the appropriate psychological make up is essential to be a success, but that can mean different things for different people. Overall, to be a top keeper you need to be technical adept across all techniques, physically you have to excel and you have to have that psychological ‘strength’ to perform consistently regardless of circumstances.

 

You work as the Head of Academy Goalkeeping at Sheffield Wednesday now. What is your role there?

At SWFC I oversee the development of every goalkeeper through the phases, Foundation, Development and Youth with a focus on the under 18 and 23 goalkeepers.

 

What are you looking for in a keeper when you trying to get one?

There are so many variables when trying to spot a goalkeeper and they change depending on what age group you are looking at but ideally you want a good technical base, a physical presence and an understanding of the position and the game.

 

 

Communication is an important part of being a goalkeeper. How do you communicate with your teammates when you play in front of 30 000 screaming fans?

You would be surprised at what can be heard while on the pitch, even in loud stadiums so its important for a GK to be constantly giving clear concise information.

 

What do you think is the biggest difference with keepers nowadays compared to when you were young?

Even in the short period since I was a young goalkeeper the position has evolved immeasurably. It’s imperative that a GK has the ability to deal with the ball at his feet and almost become an 11th outfield player.

 

Good with his feet” is becoming more and more important, with Pep Guardiola obviously in front. I remember the Swedish GK Andreas Isaksson, he could barely hit the ball with his feet but he is the best Swedish goalkeeper I have ever seen. How important is it really?

I suppose it depends on how certain managers want their team to play but the vast majority of managers now require their goalkeeper to be able to play the ball out from the back over short middle and long distances so it’s one of the most important skills to possess. The GK, especially in Europe’s best club teams is the lynchpin and starts off attacks, provides support when passing around and through the opposition and often dictates the pace of play.

 

How do you learn to be a better GK at saving penalties?

Saving penalties at the highest level is about preparation and having all the information at hand so the goalkeeper can make the best guess as to where the striker will place it. But, ultimately it’s about luck, making a decision, executing the technique and hoping the striker goes the way you anticipate.

 

How much contact did you have with Sir Alex Ferguson?

Sir Alex was always interested and informed on how each young player was progressing at the football club. He was there for me whenever I needed him and although I never established myself with the first team he was always interested in my development.

 

You played with Tom Heaton as well, did you ever think he would be capped by England?

Tom was always involved with England throughout the age groups and I think the fact he has managed to make the senior team is testament to his quality as a GK but also his commitment to improving and maximising his potential. I never thought about how other goalkeepers might progress in the game but it’s no surprise to me that he has won international recognition.

 

Was there ever one player or keeper at United you felt were really good but then never made it?

The one player that springs to mind is Giuseppe Rossi. He had everything and is probably one of the most talented players I’ve seen up close. Although he has had a good career I fully expected him to establish himself fully at MUFC.

 

 

Goalkeepers today are much taller than for say 50 years ago, but a lot of GKs still have big problems in the air. Why do you think that is?

Ultimately I think that is because regardless of height, dealing with high balls is one of the most difficult challenges a GK can face. You need timing, technique, agility, decision making abilities and strength and due to the nature of the modern game and the speed of the ball I don’t think it’ll get any easier.

 

Do you have any regrets about your own career or do you feel that you made everything you could?

I don’t have any regrets, I made plenty of mistakes but on the whole I feel I achieved as much as my talent and potential would allow.

 


Markus Neuymar, first club: SpVgg Hösbach. Manchester United: (2003-2006) Latest club: Aarau (2019-)

Markus Neuymar was born in Hösbach, a small town in West Germany. Neuymar started his career in his home town with SpVgg Hosbach. However, Eintracht Frankfurt was his club when Manchester United came knocking on the door in 2003. Neuymar played mainly as a winger but also, like many other Manchester United youth players, in different positions. In his case, central midfield. He did not play any first team matches for Manchester United and was never loaned out. He left for MV Duisburg in 2006 when they got relegated from Bundesliga. Since then he's been a journeyman, playing for smaller clubs in Belgium, Switzerland, and Germany. At the moment, he plays in the Swiss second division for Aarau. For the German, things certainly did not go as planned. He never reached any heights in his career although he did captain Manchester United's U23 team a few times.

 



Graeme Port, first club: Manchester United (2002-2004) Latest club: Dunfermline (2004-2005)

Graeme Port was born in Crook of Devon, a small village outside Edinburgh. He came to Manchester United during the summer of 2002 as a 16-year-old. Port began to play with Manchester United's U17 team. He later advanced to the U18s and was part of the FA Youth Cup-journey in 2003 although he did not play anything. Port made his debut for the U23 but left Manchester United soon enough for Dunfermline in Scotland in the summer of 2004. He played for the clubs U19- and Reserve team for one season before he quit his ambitions to become a professional footballer. He started to work in a clothing store and some bartender jobs before he began to work with journalism. Port worked as a reporter in a few local papers before he moved to South Korea and started teaching English around schools. After a couple of years in Asia, he moved back to Scotland where he began his education to become a history teacher. He is now working as a teacher in Scotland, and although he still follows football and Manchester United, his career is long gone. 

 


Phil Marsh, first club: Manchester United (2003-2007) Latest club: Clitheroe FC (2019-)

Phil Marsh was born in St Helens, which is located 11 miles to the east from Liverpool and therefore not far away from Manchester. Marsh came to Manchester United in 2003 and was seen as a tremendous attacking talent. The story of Marsh and the car accident was told in the last article (which can be read here). Marsh did come back and got his chance by Manchester United. He made his debut in the first team the season 2005/2006 in a League Cup game away to Crewe, where he played together with Alan Smith as a striker. That was the last thing we saw from Marsh though; he was released in the summer of 2007. He signed for Blackpool in The Championship but without playing a game in the first team. After that, he became a journeyman where he played for several clubs at a lower level in England, including FC United of Manchester. He made the headlines in 2018 when he got released by his club, Rhyl. He received the news by text message. You wonder what cowards treat people like that and give the decision by text message. Marsh was the bigger person and wrote, sarcastically, that he was not going to sign either way due to Manchester United offering him a contract. Since then are Marsh playing for Clitheroe FC in the eight division. To sum it up can we say that his career did not go as planned. Maybe because of the car accident and his injury. Maybe not.

 
1 Anton:

skriven

Ja helvete vilken talang Ebanks-Blake var. Precis som du säger har han haft en bra karriär men känns som att den kunde varit mycket bättre.
Tom Heaton. Riktigt bra när han kom fram men precis som med Uniteds många andra väldigt bra målvakter så fanns det inte en chans att han skulle ta förstahandskarna.
Han kan väl trösta sig med att han inte varit ensam om det i United och att han nu fått en mycket bra karriär och är landslagsmålvakt.
Ibland kan jag bli lite fundersam om United släpper en del spelare för tidigt. Å andra sidan är målvaktspositionen så svår att ta i ett lag av Uniteds klass att det aldrig chansas med en yngre förmåga som inte visat storspel på A-lagsnivå någon annanstans. Går ju att dra parallell till den nu så lovande Henderson som riskerar att tappas på samma sätt. Men tveksamt om United skulle gå all in på honom ifall De Gea lämnar? Svårt att tro det men det skulle onekligen vara häftigt, lite groundbreaking..
Ritchie Jones och Jonathan Spector, två andra "supertalanger" som försvann. Kul att få en uppföljning av deras karriärer när man inte orkar leta själv :)

Svar: EB bossade, snabb och stark. Jag tror att hans inställning inte var den bästa, det är mitt intryck. Han har ju gått ned sig rejölt sedan Wolvestiden också där han bitvis var rätt bra. Såg honom i någon non league match för nåt år sen, riktigt...kraftig.. hehe.
Ja Heaton var alltid bra. Men känslan är att Henderson är bättre. Eller har mer potential än Heaton hade i den åldern. Men vem vet. Det skulle vara kul med Henderson men han mår nog bra av en säsong i PL med Sheffield United först för att se om han håller bra nivå där, vilket jag iofs tror han gör. Men steget till United och att ersätta De Gea är enormt.
Mikael Krekula