Manchester United – den nya målvaktsfabriken

Kommentera

Från att i princip endast ha tagit upp Tom Heaton under de senaste tio åren har United numera mer talang än någonsin på målvaktssidan. Här går jag igenom alternativen.

 

 

Målvaktsspelet är en konst och det är inte många målvakter som kommer få chansen på en hög nivå. Det är därför inte konstigt att Tom Heaton och i viss mån Ron-Robert Zieler är det United fått fram på målvaktssidan de senaste tio åren. Tom Heaton är förstemålvakt i Burnley (numera skadad dock) medan Ron-Robert Zieler för bara några år sedan var landslagsmålvakt i Tyskland och imponerade i Hannover. Zieler är dock numera i Stuttgart efter att helt misslyckat skrivit på för Leicester säsongen innan.

 

Trots att Heaton och Zieler är duktiga målvakter kunde jag inte se någon av dem ha en framtid i Manchester United. Det var hela tiden bara en tidsfråga innan de skulle försvinna från klubben och även om jag inte tänkte att de skulle ha såpass bra karriärer som de faktiskt fått visste jag att det skulle ordna sig för dem. Så har fallet inte alltid varit, det är som nämnt svårt som målvakt, det är svårt att slå in sig i något lag, det är svårt att få chansen framför en ofta mer rutinerad målvakt som tränare och ledarstab redan litar på. Men det är något som kan vara på väg att ändras. Att Manchester United nu har världens bästa målvakt i David de Gea är det numera få som tvivlar på. Att Sergio Romero är en väldigt kapabel andremålvakt är det inte heller många som tvivlar på. Vad desto färre vet om är hur det ser ut bakom dessa. United har faktiskt hela 14 målvakter från a-laget ner till U18 och ute på lån. Det är egentligen tre startplatser i United. Förutom det faktum att det är på tok för många finns det dessutom en stor portion med talang bland dessa 14. Mer talang än någonsin vad gäller Manchester Uniteds historia, det vågar jag lova.

 

Uniteds nuvarande tredjemålvakt är Joel Pereira. Portugisen, som lovordades av Mourinho som sa att han kommer bli förstemålvakt i framtiden i nuvarande EM-mästarna, är förstås en att hålla ögonen på. Pereira är född i Schweiz och uppvuxen där men har portugisiska föräldrar. Pereira har faktiskt en del u-landskamper för Schweiz men har numera valt att representera Portugal även om det kanske kan ändras då han ännu inte debuterat i a-landslaget. Pereira fyller 22 om några månader men har hunnit med att vara förstemålvakt både i Rochdale och i Belenenses. I båda klubbarna har han imponerat stort. Därför kan jag tycka att det är synd att Mourinho valt att ha kvar honom i United, han behövs helt enkelt inte där just nu och han behöver speltid för att utvecklas ännu mer. Pereira är nämligen en atletisk målvakt, som är bra med fötterna och snabb på linjen. Lite av en straffspecialist också då han tenderar att vara bra på det. Bland annat räddade han en straff i sin debut i Rochdale. Han räddade även en straff i en av få matcher han spelat den här säsongen, en reservlagsmatch.

 

Pereira har varit i United i drygt sex år nu och har en fin framtid, det är jag helt övertygad om. Men så länge David de Gea är kvar i United kommer det inte komma många chanser. Personligen hade jag sett att Pereira lånades ut en säsong för att sedan återkomma och se hur situationen är i laget.

 

Ute på lån i Aston Villa har vi sedan Sam Johnstone. Sam står i en stor klubb och är ordinarie och gör det bra. Johnstone har dessutom massvis med erfarenhet från olika ungdomslandslag i England. Johnstone har hunnit bli 25 år gammal och det är faktiskt lite märkligt att han fortfarande är kvar i United, inte för att han är dålig utan för hans egen skull. Jag är helt övertygad om att Johnstone varit längre fram i sin karriär om han lämnat United permanent tidigare. Det troliga är ändå att Johnstone snart spelar i Premier League, antingen med Aston Villa eller någon annan klubb. Han har gjort en bra säsong i ett av The Championships bästa lag och det har inte gått obemärkt förbi. Många av de mindre klubbarna i Premier League är intresserade. Och när producerade United en Premier League-målvakt senast? Jo, Tom Heaton som lämnade United för åtta år sedan.

 

En annan otroligt spännande målvakt i Uniteds böcker är Dean Henderson. Den 21-årige engelsmannen är landslagsmålvakt i U21 och ordinarie i topplaget i League One, Shrewsbury. Han har varit i United sedan han var 14 år gammal och kan, inte bara för kopplingen till Shrewsbury, faktiskt beskrivas som en ung Joe Hart. En modig målvakt med stort självförtroende och som hörs och syns. Henderson är en målvakt man lägger märke till och som är väldigt allround. Den här säsongen har Henderson faktiskt 13 nollor bara i ligaspelet men inte bara det, han höll även nollan mot West Ham i FA-cupen i över 180 minuter innan West Ham till slut fick hål på honom i förlängningen. Henderson har faktiskt ryktats en del utomlands, bland annat Benfica. Men också till Arsenal och Chelsea, och även om rykten inte alltid stämmer är det definitivt stora klubbar som håller ögonen på honom och det är ännu ett kvitto på hans fina säsong.

  

Dessutom finns Kieran O'Hara som är den målvakt som varit ordinarie i Uniteds Rerservlag den här säsongen. 21-åringen blev faktiskt nyligen uttagen till det irländska a-landslaget och det är ännu ett kvitto på Uniteds fantastiska tillstånd bland målvakterna i klubben. O'Hara är född i Manchester dock och har tillhört United under en väldigt lång tid. En mycket stabil och pålitlig målvakt som hittills gjort sin bästa säsong någonsin. En av Reservlagets allra bästa spelare den här säsongen. 

 

Det negativa är att det inte finns plats för alla. Så länge David de Gea är kvar kommer ingen målvakt slå sig in. Men skulle spanjoren röra på sig skulle det vara väldigt intressant att se någon av Pereira eller Henderson få chansen. Och med det sagt ser jag gärna att Romero försvinner från klubben för att lämna lite mer plats till alla våra unga, duktiga målvakter som nu kommer fram. Det gäller trots allt att passa på när målvaktsuppsättningen aldrig varit bättre.